TAKMIČENJE IZ EKSPERIMENTALNE HEMIJE U TREĆOJ GIMNAZIJI

Ja sam hemiju počeo učiti na način da svo znanje koje usvojim za vrijeme nastavnog časa u svoje slobodno vrijeme pretvorim u djelo, ako je moguće,“ kaže Irfan Živojević, učenik prvog razreda Treće Gimnazije Sarajevo koji je osvojio prvo mjesto na takmičenju iz eksperimentalne hemije za prve razrede u svojoj školi.

Cilj takmičenja bio je na zabavan način i kroz izvedbu ogleda dokazati uticaj faktora na brzinu odvijanja hemijskih reakcija, a danas je Irfan za osvojeno prvo mjesto dobio i nagradu u vidu tableta osiguranu kroz #ENABLEBiH projekat.

Treća Gimnazija Sarajevo jedna je od 12 osnovnih i srednjih škola u BiH u kojima je opremljen moderni STEM kabinet kroz projekat Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH), koji podržava USAID BiH.

Kako nam objašnjava direktorica škole, Senada Salihović – “Današnji način obrazovanja u našoj zemlji je uglavnom sveden na učenje i memorisanje činjenica, zbog čega učenici ne ostvaruju trajno znanje, niti uočavaju gdje bi se naučeno gradivo iz pojedinih predmeta moglo primijeniti. Sa STEM načinom poučavanja učenici zaista proučavaju pojave, rješavaju problem i konstruišu rješenja samostalno.

IZVOR: Save the Children Facebook