Foto: Prirodno matematički fakultet Banja Luka

NA PMF-u U BANJA LUCI RADE PUNOM PAROM Krenula proizvodnja zaštitnih vizira uz pomoć 3D štampača

Izrada zaštitnih maski, odnosno vizira za medicinsko osoblje koje je na “prvoj liniji” u borbi sa virusom korona u Srpskoj, uz pomoć 3D štampača, na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakulteta krenula je od jutros, objavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

Po njegovim riječima, štampači rade punom parom i već su proizvedene prve maske, a do kraja dana očekuje se da u funkciji bude još printera.

Šef Katedre za računarstvo i informatiku profesor dr Dragan Matić ističe za Srpskainfo da su danas u STEM laboratoriji fakulteta krenuli u paralelnu proizvodnju maski na tri štampača, po prototipu koju je napravljen u ovoj laboratoriji.

– Kada su čuli za našu inicijativu, svoje 3D štampače su nam ustupili i dostavili Gimnazija “Filip Višnjić” u Bijeljini i Osnovna škola “Sveti Sava” u Doboju. Oni imaju po jedan štampač koji su dobili u okviru istog projekta “Enable”, u sklopu kojeg smo i mi dobili naš štampač, kao donaciju. Sada svi ti štampači rade kod nas u STEM laboratoriji i radi se paralelna proizvodnja na više mašina istovremeno – objašnjava Matić.

Očekuje se da će ih uskoro u funkciji biti i više.

Po njegovim riječima, na proizvodnji je sada angažovano više profesora i asistenata ovog fakulteta, a resorno ministarstvo daje vjetar u leđa ovom nastojanju fakulteta da pomogne u teškoj situaciji.

-Uključio se i Inovacioni centar Banjaluka koji je ponudio da nam obezbjedi repromaterijal, odnosno zaštite folije koje su potrebne za izradu vizira. Osim toga, pomoć su ponudile i neke društveno odgovorne kompanije, pa očekujemo da dobijemo i dodatne štampače – ističe Matić.

Maske koje se izrađuju na PMF na ovaj način treba da pokrivaju lice potpuno, poput vizira, odnosno maski koje koriste varioci, s tim što su providne. Slične maske koriste, recimo, stomatolozi kod nekih intervencija.

Fakultet je, inače, svoj 3D štampač, na kojem je napravljen i prototip maske, dobio kao donaciju organizacije USAID, a u sklopu projekta “Enable” koji rade zajedno sa organizacijom “Save the Children”, u sklopu kojeg je zasnovao i STEM laboratoriju. Do sada je printer služio u edukativne svrhe.

Izvor: https://srpskainfo.com/na-pmf-rade-punom-parom-krenula-proizvodnja-zastitnih-vizira-uz-pomoc-3d-stampaca/