Gradiška viziri

OŠ „Vasa Čubrilović“ i Tehnička škola na 3D štampaču izrađuju zaštitne vizire

GRADIŠKA – Osnovna škola “Vasa Čubrilović” i Tehnička škola Gradiška počele su da putem tri de /3D/ štampača izrađuju zaštitne vizire za medicinske radnike, koje su danas u Gradskoj upravi predstavili gradonačelniku Zoranu Adžiću i predstavnicima gradiškog Doma zdravlja i Bolnice.

Direktor Osnovne škole “Vasa Čubrilović” Vladimir Stanišljević rekao je da je ova škola tri de štampač dobila kroz projekat “Stem obrazovanja”, te zahvalio međunarodnoj organizaciji “Save the children” koja ih podržava u ovom projektu i poslala upit koliko im je još potrebno materijala, s obzirom da su informisani u koje se svrhe on sada koristi.

Direktor Tehničke škole Vlado Tomić rekao je da su te štampače dobili od firme “3D Republika” iz Srbije, a koje inače koriste u praktičnoj nastavi, te da su se za ovaj korak odlučili jer se na tržištu ne može nabaviti dovoljan broj zaštitnih vizira za zdravstvene radnike.

“Dobili smo model tri de vizira i sa našim resursima počeli da ih izrađujemo, odnosno kompletne maske koje ćemo donirati gradiškim zdravstvenim ustanovama, a ako budemo u mogućnosti i drugim zdravstevnim ustanovama na području Republike Srpske”, naveo je Tomić.

On je dodao da su posjedovali određenu količinu materijala za nosača vizira, te da će nastojati da iz Srbije nabave još materijala, a da zaštitnu foliju za vizire nabavljaju na domaćem tržištu.

Profesor stručnih predmeta u Tehničkoj školi Zdravko Perić istakao je da su se odazvali na apel gradonačelnika da počnu sa izradom vizira, navodeći da na izradi trenutno radi sam i da su u pogonu dva štampača. “Imali smo prvi model, a sad izrađujemo i drugi za koji nam je potrebno tri puta manje vremena”, istakao je Perić.

On je dodao da je za tri sata tri de šatmpač izradi jedan vizir prvog, ili tri vizira drugog modela.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić zahvalila je direktorima škola što su se odlučili da izrađuju zaštitne vizire, s obzirom na to da zdravstveni radnici trenuno koriste zaštitne naočare, ali ih nemaju dovoljno.

Gradonačelnik Adžić je rekao da su ove dvije škole putem međunarodnih projekata ranije nabavile ovu vrstu štampača koje su odlučile da iskoriste za izradu zaštitnih vizira za gradiški Dom zdravlja i Bolnicu, u cilju zaštite medicinskih radnika od infekcije virusom korona.

On je naveo da je gradski Štab za vanredne situacije donio odluku da otvori poseban račun na koji građani i privrednici mogu da uplate sredstva za nabavku medicinske i zaštitne opreme, te dodao ih je već kontaktirala kćerka pokojnog gradiškog doktora Remze Suhonjića, Dalila, koja živi Torontu u Kanadi i želi da Bolnici Gradiška donira jedan respirator.

Do sada je putem tri de štampača izrađeno 40 zaštitnih vizira, koji su danas donirani Domu zdravlja i Bolnici Gradiška.

Izvor: http://mojagradiska.com/os-vasa-cubrilovic-i-tehnicka-skola-na-3d-stampacu-izraduju-zastitne-vizire/