3D PRINTEROM PROTIV KORONA VIRUSA –

Na PMF u Banjaluci testiraju izradu zaštitne maske za medicinare

Nedostatak zaštitnih maski na tržištu izražen je problem ovih dana, kako u Republici Srpskoj, tako i svuda u regionu, a posebno je potrebno da se obezbjedi zaštita za one koji provode preventivne mjere u suzbijanju virusa korona.

Zato se na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci trenutno testira i proces izrade zaštitne maske pomoću 3D printera, koju bi moglo da koristiti medicinsko osoblje u radu sa pacijentima.

– Prototip maske je na osnovu postojećih modela osmislio Milan Predojević, asistent na Katedri za računarstvo i informatiku PMF – ističe ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević koji je snimak ovog testa i rada 3D printera podijelio i na svojim nalozima na društvenim mrežama.Šef Katedre za računarstvo i informatiku profesor dr Dragan Matić ističe za Srpskainfo da su danas u STEM laboratoriji fakulteta krenuli u izradu prototipa maske koja bi se, ako test uspije, mogla uskoro proizvoditi za potrebe medicinskog osoblja u RS.

– Ide nam dobro, očekujemo da će prototip uskoro biti gotov i onda bismo mogli krenuti u proizvodnju, onoliko koliko dozvoljavaju tehničke mogućnosti tog štampača. Taj postupak inače traje malo duže, ali svakako je ideja da se proizvodnja organizuje neprestano. Uz to, naša ideja je i da se vidi ko još u regiji Banjaluke ima možda takav štampač i da udružimo snage, da se maske prave na osnovu tog našeg modela – objašnjava Matić.

Ta maska treba da pokriva lice potpuno, poput maski koje koriste varioci, s tim što bi ona bila providna. Slične maske koriste, recimo, stomatolozi kod nekih intervencija.

Fakultet ima podršku resornog ministarstva, koje je ponudilo i pomoć u nabavci materijala, ako proizvodnja krene, a trenutno se svi nadaju da hoće.

– Radimo to u najboljoj namjeri, jer smatramo da svako treba da pomogne u ovom trenutku koliko može – kaže Matić.

Fakultet je, inače, ovaj 3D štampač dobio kao donaciju organizacije USAID, a u sklopu projekta “Enable” koji rade zajedno sa organizacijom “Save the Children”, u sklopu kojeg je zasnovao i STEM laboratoriju. Do sada je printer služio u edukativne svrhe.

Izvor: https://srpskainfo.com/3d-printerom-u-borbi-protiv-korona-virusa-na-pmf-u-banjaluci-testiraju-izradu-zastitne-maske-za-medicinare/