Od 1. marta počinje program pripreme djece pred polazak u školu

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor organizacije “Spasimo djecu” /Save the Children/Andrea Žeravčić potpisale su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju, koji će doprinijeti realizaciji programa pripreme djece za polazak u školu i opremanju kabineta u pet osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

Trivićeva je nakon potpisivanja rekla novinarima u Banjaluci da program pripreme djece pred polazak u prvi razred, kojim je obuhvaćeno oko 4.500 mališana, počinje 1. marta i traje do 31. maja.

Ona je navela da je, u saradnji sa organizacijom “Spasimo djecu”, obezbijeđen potreban materijal za taj program.

Prema njenim riječima, u program će biti uključeno oko 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat bio 42 odsto ili pretprošle godine 37 odsto.

Trivićeva je istakla da od ponedjeljka, 18. februara, počinje opremanje pet specijalizovanih kabineta u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj u kojima će se izvoditi nastava iz takozvanih “stem” predmeta.

Žeravčićeva je rekla da oranizacija “Spasimo djecu” u okviru projekta pripreme djece pred polazak u prvi razred posebnu pažnju posvećuje sredinama koje nemaju ustanove predškolskog obrazovanja, a što se, uglavnom, ruralne sredine.

“Programom u godini pred polazak u školu dajemo priliku djeci koja do sada nisu imala priliku da pohađaju neki vid predškolskog obrazovanja da budu bolje pripremljena za osnovnu školu”, dodala je Žeravčićeva.

Ona je napomenula da organizacija “Spasimo djecu” podržava i razvoj kompetencija nastavnika da na kvalitetniji način podučavaju predmete koji ulaze u “stem” područje – matematiku i fiziku, te druge prirodne nauke na savremeniji način, s ciljem da učenici svoje znanje mogu primijeniti na što konkretniji i kvalitetniji način.

“Planiramo da se počne raditi u pet škola, uz podršku Razvojne agencije SAD. Nadamo se da ćemo ovim pilot-projektom i modeliranjem na koji način se može interaktivnije podučavati `stem` discipline, stvoriti priliku da se to proširi i na druge škole”, naglasila je Žeravčićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture provodi Program pripreme pred polazak u školu od 2011. godine s ciljem da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje učini dostupnim što većem broju djece predškolskog uzrasta.

Do sada je kroz ovaj program prošlo više od 28.000 djece, za šta je Ministarstvo obezbijedilo 2,2 miliona KM.

Ovaj program je pokazao da podstiče kvalitetan razvoj djeteta, olakšava početak obaveznog školovanja i pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi.

U realizaciji ovog programa angažuju se vaspitači sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.