Otvorena STEM laboratorija u Sarajevu

Danas smo prisustvovali času biologije u osnovnoj školi “Amer Ćenanović” na Ilidži. Ali ovo nije bio običan čas biologije, jer ovaj čas je održan u novom STEM laboratoriju opremljenom kroz Save the Children ENABLE BiH projekt, implementiran uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID). Ovo je prva od 12 takvih učionica koje će biti otvorene u Bosni i Hercegovini, omogućujući učenicima ovih škola pristup obrazovanju koji će premostiti jaz između postojećih obrazovnih programa i stvarnih potreba s kojima se mladi suočavaju u današnjem svijetu.

Ubrzani napredak tehnologije utjecao je na stvaranje jaza između školskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja današnji svijet, a taj jaz se s vremenom sve više produbljuje. Studije pokazuju da će se 65% djece koja danas polaze u osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sistemi ne pripremaju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje da otvorimo STEM učionicu, kao prvi javni dio USAID-ovog ENABLE programa. STEM je skraćenica za nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku, a cilj projekta je da se ovi predmeti podučavaju u svim svojim različitim disciplinama na integriran i sveobuhvatan način. Jer, to je, zapravo, kako se koriste u životu, kako se koriste u akademskim studijama dok studenti napreduju u svom obrazovanju. Ovo je zemlja sa pametnim i talentovanim mladim ljudima koji predugo nisu imali obrazovanje koje koje prati vrijeme, koje bi ih povelo u 21. vijek u smislu razvijanja znanja, razvijanja sposobnosti kritičkog razmišljanja kroz izazove i probleme koji su prisutni u modernom svijetu, i ja se nadam da je ovaj program prvi korak ka tim ciljevima,“ istakla je Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Nakon dvije godine rada na Operativnom nastavnom planu za STEM i edukaciju nastavnika, druga faza projekta proširuje se na 12 pilot škola u Bosni i Hercegovini koje uvode STEM podučavanje u učionice, počevši od otvaranja dvije STEM laboratorije u dvije STEM model škole u Sarajevu i Mostaru.

„Ovaj projekat, STEM pristup obrazovanju, nadopuniće naše prethodne aktivnosti, gdje ćemo mi naše učenike zaista spremati za vrijeme u kojem će oni raditi, za razliku od dosadašnjeg obrazovanja, gdje mi naše učenike spremamo za vrijeme u kojem mi radimo. Zaista polažemo velike nade u ovaj projekat koji podrazumijeva integralan pristup nastavnom procesu, integralno zajedničko izučavanje matematike, informatike, geografije, biologije, pravljenje veza između tih predmeta, odnosno, podsticanje kritičkog promišljanja i rješavanja problema“, izjavio je Vahid Ćustović, direktor osnovne škole „Amer Ćenanović“.

Kako bi se jasnije ukazalo na direktnu vezu između obrazovanja i narastajuće STEM industrije koja za nastanak, opstanak i razvoj u BiH treba sposobne profesionalce – one koji posjeduju STEM kompetencije – ovako povezani ishodi učenja unutar jednog i između više školskih predmeta direktno su dovedeni u vezu i sa odabranim sektorima ekonomije zasnovane na znanju u BiH, gdje se očekuje da stečene STEM kompetencije budu primijenjene na način da doprinesu ekonomskom razvoju zemlje.

„Govorimo o 12 škola u Bosni i Hercegovini u kojima će se provoditi integrirano STEM podučavanje, kao druga faza ENABLE BiH projekta kojeg finansira Agencija za međunarodni razvoj SAD-a. Izuzetno nam je zadovoljstvo da nakon prve faze razvijanja operativnog nastavnog plana i programa i smjernica za nastavnike smo u prilici da STEM podučavanje konačno dođe u učionice i da konačnu primjenu i koristi vide i samo učenici. Vjerujemo da će nastava iz STEM disciplina biti puno interesantnija za djecu, relevantnija, i da će im ukazivati na koji način nauku i sve discipline koje STEM pokriva mogu koristiti u svakodnevnom žuvotu.,“ kazala je Andrea Žeravčić, direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

Foto: Almir Panjeta